Recept

Brännässle-schampo

1 liter vatten

4 dl färska brännässlor

2 dl laureth-sulfat

1 tsk natriumbenzoat

3 msk salt

Koka upp vatten + örter. Låt koka 10-20 min. Sila bort örterna. Rör i salt och natriumbenzoat. Låt det lösa sig. Låt kallna. Rör i laureth-sulfat, allt på en gång. Rör till det tjocknar. Rör försiktigt så det inte skummar, då blir det svårt att hälla på flaska.

Victorias brännässle-recept

Plantan för krigsgudar och klosterapotek.

En lätt rörelse vid stam eller blad bryter de stickande håren, vilket leder till en smärtsam, brännande känsla på huden. På grund av denna egenskap är det knappast förvånande att växten redan i germansk mytologi har förknippats med guden Tor.  När han var arg sände Tor blixtar och dunder  till oss på jorden, och många oväder utlöste en brand. Som eld bränner nässlorna på huden - en impopulär, men gemensam erfarenhet för många. På grund av brännan och principen "lika botar lika” lades brännässlor på elden vid ett annalkande åskoväder för att skydda hus och hem mot blixtnedslag
Denna regel tillämpas även på hälsan. Förr betydde "Urtikation" (härledning av det generiska namnet på brännässla), de (ursprungliga) eller reumatoid piskor förlamade lemmar. Därför har nässlor ordinerats för nästan alla sjukdomar med en brännande smärta. Än idag är kontakt med på nässlornas stickande hår i samband med förebyggande av reumatism värt att prova. Historiskt har nässlor använts länge inom läkekonsten. Traditionellt har nässlor används för blod rening. Denna applikation kan se tillbaka på en lång historia, eftersom även den grekiske forskaren Hippokrates, som levde för nästan 2.500 år sedan, rekommenderade nässlor för "kropp och blod rening." Likaså nämnde Plinius och Paracelsus växten i sina skrifter. Men även i den tyska medicinen hade nässlor under tidig medeltid en hög prioritet. Den användes i många recept i Lorsch farmakopén och var också bland den berömda abbedissan Hildegard från Bingen. Hon satte kokta nässlor mot förlamning. Tillsammans med dill och libbsticka rekommenderades växten  som ett gott vin att laga mat och dricka mot lung smärta före frukost. Men även som ett botemedel mot reumatism, i Hildegard von Bingen recept.

 Medicinsk användning
blod rengöring, blod byggnad, hemostatisk,
Främjar ämnesomsättningen,
Urinvägarna,
Reumatism, gikt
Främjar hårväxt, mjäll,
Feber,Aptitlöshet,
Förstoppning, diarré,
Dyspepsi,
Nedsatt njurfunktion,
Diabetes (med stöd),
Högt blodtryck,
Menstruationsrubbningar,


Brännässlan är en utmärkt växtmetabolism. Framför allt fungerar den som en rengörningskur för hela kroppen genom att tvätta bort allt slagg från kroppen. Du kan dricka det som te, i sallader, äta soppa och som spenat. Väl lagat och tillsammans med andra friska örter smakar nässlan bra. Som en tinktur kan du gnugga växten i hårbotten mot håravfall. Denna metod, bör man emellertid vara försiktig med eftersom det också kan leda till över-reaktion på brännässle- giftet. Dessutom kan man använda torkade  brännässlor  som te för njurar och urinblåsa. Det hjälper också mot reumatism och gikt, eftersom de ta bort gifter från kroppen. Brännässlans frön ger styrka och fungerar bra mot utmattning.

 
brännässlfrön för infertilitet och impotens


Men inte bara brännässlans blad och rötter är fulla av mineraler och vitaminer. Även frön har sin verkningskraft Av denna anledning var de i forna tider, flitigt insamlade och användes mot trötthet. De stärker av erfarenhet, i en intensitet som ledde till att medeltida munkar förbjöds att äta nässlor för att inte äventyra deras kyskhetlöften. I frön av nässlor kan hittas hormonliknande ämnen och vitaminer, som är kända för att förhindra dåliga resultatet för de sexuella organen och rätta till dem. Men inte bara libido, manlighet och fertilitet (spermieproduktion stimuleras) i form, men även mjölkproduktionen hos ammande mödrar kommer att öka.
Brännässlor i kosmetika
 

Brännässla innehåller flavonoider, en grupp ämnen som växterna försvarar mot fria radikaler. I kosmetika, skyddar den vår hud mot skadlig inverkan utifrån.

Brännässla- kompress
1 handfull färska nässlor blad
1 liter kokande vatten
1 liten handduk eller tvättlapp
Handskar

Bladen är noggrant plockade och delas i små bitar, eller skållas med kokande vatten. Därefter kokas de i 15 minuter för att tillåta de aktiva beståndsdelarna att frigöras. Sila genom en sil och doppa den lilla handduken i ljummet vatten och noggrant urvridna nässlor. Används som en kompress i ansiktet och upprepa processen två till tre gånger.

 Brännässla vinäger skölj
Men inte bara huden, håret kan använda kraften i brännässlor och bringas glans.

1 handfull nässlor blad
100 ml kokande vatten
60 ml äppelcidervinäger

Täck med vatten och låt dra i 15 minuter. Sedan hälls blandningen genom en sil och blandas med äppelcidervinäger. Vätskan masseras in i håret. Skölj ur! Det som blir över slängs. Kraften ökar genom tillsats av äppelcidervinäger. Den innehåller biotin, som accelererar cellförnyelse av hud, naglar och hår. Dessutom fungerar ättiksyran som ett konserveringsmedel, antiseptiska och anti-inflammatorisk. Detta stärker hårbotten.
Brännässla i köket


Brännässla – Frittata

200g mjöl
4 ägg
1/2 liter mjölk
120g nässlor
Salt
Olja

Nässlorna blancheras, hackas och blandas med de återstående ingredienserna till en smet. Låt vila lite. Häll smeten i en stekpanna med het olja och baka pannkakor. Servera med gräddfil.
Brännässla- ägg - sås

2-3 handfull unga Brännässlor

100 g champinjoner
200 ml grönsaksbuljong
100 ml grädde,
80g smör
 2 msk mjöl
3 ägg
Salt, peppar, muskot

Hård koka ägg, skala och tärna. Blanchera nässlorna tre minuter. Fin- tärna löken och stek i hett smör. Tärna svampen, lägga i och stek ca 15 minuter. Lägg i nässlor och grönsaksbuljong och koka upp och koka på svag värme i 10 minuter. Blanda mjölet med grädden, tillsätt och koka igen. Blanda ned äggen. Passar med färskpotatis, pocherad fisk eller sparris

vildkryddor soppa

1 kg potatis
200g blandade vilda örter eller individuellt (kirskål, brännässla, jordreva, vallört, vitlök, etc)
2 lökar
4 vitlöksklyftor
1 liter grönsaksbuljong
1 kopp vitt vin

Skala potatisen och skär i små bitar. Skala lök och vitlök och hacka grovt. Blanda allt i en kastrull och fräs en kort stund i lite olja och häll sedan i grönsaksbuljong. Koka cirka 10 minuter. Skölj kryddorna, torka dem och skär i remsor. Låt den varma, soppan dra något.. Smaka av med vitt vin och salt och peppar om det behövs.
Vildkryddor salt

1 liter nyplockade fina örter, t.ex. vilda vitlöks- blad, nässel- skott, murgröna, vitlök senap, syra, eller örter som gräslök, kirskål, persilja, oregano, etc.
Havssalt eller bordssalt
Beredning
färska örter från träiga stammar samlas in och tvättas noggrant med ljummet fritt rinnande vatten, torka på hushållspapper och klappa torrt. Hacka örter med en kniv eller i en matberedare fint. Blanda med salt (1:1) sprids på en plåt och lufttorka 2 till 3 dagar.

 Använda till att smaksätta salladsdressingar, soppor, såser, grönsaker, potatis, vitlökssmör, färskost, osv.


Nässlor i trädgården


Kanske har ni fått lust att spara ett litet hörn  i er egen trädgård till brännässlor nu  så att ni har tillräcklig av den här underbart växten. Naturen kommer också att tack er för det. Fjärilar som påfågelöga, eller den nässelfjäril behöver brännässlor för att överleva. Och ett bra argument till är att du kan också använda dig av de mångsidiga nässlorna i din trädgård.
Nässlor utan frön är värdefull del av kompost, och unga, plantor passar utmärkt som marktäckning mellan  grönsaker. Den här marktäckaren bryts ned snabbt i humus och ger växtnäring. Daggmaskar älskar ruttnande nässlor. Brännässlan  kan användas som flytande gödningsmedel för snabbt växande plantor.

 
flytande brännässlor gödsel
Ett stort plast eller keramik kärl fyllt med hackade nässlor. Ca 2 tum, fyll sen till toppen med regnvatten. Rör varje dag. Ställ kärlet på en varm plats och täck det inte. Uppstår under jäsningen en stark lukt, så häll i stenmjöl. Efter ca 2 veckor, är jäsningen klar. Sikta bort fasta delar. Nu  kan man försluta kärlen med ett lock. Gödsel späds 1:10  med vatten och  kan ges till grönsaksväxter, frukter och blommor.Källor:
http://www.zentrum-der-gesundheit.de/brennnessel.html
Delikatessen am Wegesrand- Brigitte, Dirk Holterman
Kraut & Rüben- Magazin für biologisches Gärtnern und naturgemässes Leben

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

03.01 | 19:33

Hejja hejja

...
11.11 | 18:22

Jättefin hemsida Inger!

...
11.11 | 17:22

Helt fantastisk blogg med mycket bra innehåll!

...
10.11 | 19:57

Ja, det är verkligen ett nyckelbehov hos oss alla, två som fyrbenta.

...
Du gillar den här sidan